Wil je vragen stellen over het coronavirus? Neemt dan contact op met het RIVM via 0800-1351 (publieksinformatienummer).

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 – 20:00 uur.  Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

link: https://www.rivm.nl/contact

In principe is iedereen uit het geboortejaar 1960 en ouder reeds opgeroepen.

De groep die vanaf 6 mei aan de beurt is voor een corona vaccinatie is de griep-vaccinatie-groep met een geboortejaar tussen 1961-2003. Als je tot deze groep behoort dan ontvang je uiterlijk op 2 juni een brief. De uitnodigingsbrief komt van het RIVM en de vaccinatie krijgt u op een van de GGD-locaties. Over de fasering hiervan zegt het RIVM: “(het) Uitnodigen gaat per huisartspraktijk, zodat alle mensen per huisartsenpraktijk in een keer uitgenodigd worden.

Als huisartsenpraktijk hebben wij geen invloed op de landelijke planning van de vaccinaties. Wij verzoeken je om je uitnodiging voor een vaccinatie af te wachten. Om je te ondersteunen bij het vinden van de juiste informatie, plaatsen wij hieronder een aantal veelgestelde vragen en antwoorden met de links naar websites met informatie.

Veelgestelde vragen over het vaccineren tegen Corona

Waarom zou ik kiezen voor vaccinatie? En is vaccinatie verplicht?

‘Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen’.

Bron: Rijksoverheid

 

Wanneer word ik gevaccineerd?

‘Wil je weten wanneer je aan de beurt bent voor de vaccinatie tegen het coronavirus? Op deze website kan je zien wanneer je aan de beurt bent’.

Bron: Rijksoverheid

 

Heb ik een keuze in het vaccin dat ik krijg? 

‘Je kan niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn’.

Bron: Rijksoverheid

 

Ik ben gevaccineerd tegen Covid-19. Wanneer ben ik beschermd?
‘De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus. Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebt gehad. Dan ben je ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus’.

Bron: RIVM

 

Hoe ontvang ik een uitnodiging voor coronavaccinatie?

‘Als je aan de beurt bent voor de prik tegen corona, dan krijg je een uitnodiging via de post’.

Bron: Rijksoverheid

 

Wat doen huisartsen met vaccins die eventueel overblijven?

‘Huisartsen bestellen zorgvuldig en alleen voor mensen die aan de beurt zijn voor hun vaccinatie. Je kan je niet aanmelden voor vaccins die over zijn’.

Bron: Rijksoverheid

Heb je toch nog vragen? Stuur ons dan een mail naar info @ gooisehuisartsen.nl – zo houden we de telefoonlijn bereikbaar voor patiënten met reguliere zorgvragen.