ECG (Hartfilmpje)
Wat is het?
Bij Gooise Huisartsen Huizen kunt u terecht voor electrocardiografie.
Een electrocardiogram (ECG), ook vaak hartfilmpjegenoemd wordt, is een registratie van de electrische activiteit van de hartspier.
Uit een ECG grafiek kunnen de volgende aandoeningen worden afgelezen:
-
hartritmestoornissen
-
zuurstofgebrek van de hartspier
-
een acuut hartinfarct
-
een eerder doorgemaakt hartinfarct
-
vergroot hart (hypertrofie)
Voor wie?
Een ECG wordt gemaakt bij mensen met klachten in de borststreek, hartklachten, bij mensen met suikerziekte en bij mensen die langdurig bloeddrukverlagers slikken.
Voorbereidingen
Hoe werkt het?
Voor het maken van een ECG gaat u met in ieder geval ontblote borst, onderarmen en onderbenen liggen op de onderzoeksbank. Vervolgens wordt een gel op uw onderarmen en onderbenen gesmeerd en worden 10 elektroden op de huid geplakt: 2 op de polsen, 2 op de enkels en 6 op de borst. De elektroden zijn met het ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspiercellen laten samentrekken. Na de ECG registratie worden de elektroden weer van de huid verwijderd en de gel afgeveegd. Hierna kan u zich weer aankleden.
Uitslag
De huisarts bespreekt de uitslag met u in een aparte afspraak. Een ECG is een eerste aanwijzing of er iets aan de hand is met uw hart. Bij een afwijkend ECG is vaak vervolgonderzoek nodig.
Een electrocardiogram (ECG) onderzoek gaat niet af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering.